Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


Egoïstisch eigenbelang

021-breinprikkel-egoistisch-eigenbelang

Egoïsme heeft in het algemeen een negatieve naklank. Hij denkt alleen maar aan zichzelf. Zij houdt met niemand rekening. Wanneer we echter egoïsme doortrekken naar een groep, dan praten we plotseling over iets positiefs. Ons gezamenlijk belang. We komen op voor onze rechten. Is dat niet grappig?

Yin-Yang

Het laat mooi zien dat egoïsme niet slecht is en groepsbelangen niet goed zijn. Beide zijn beide tegelijkertijd, yin-yang. Alles dat goed is heeft een kwade kant, het is een contrast waaraan wij betekenis geven. Waar samenwerking tot geweldige resultaten kan komen, daar kan groepsgedrag ook zorgen voor structurele vernietiging van mensen in WOII.

Politieke belangen

Slechte groepsbelangen zie ik vaak terug in politieke partijen, waarin ik dan graag 50plus als voorbeeld neem. Een partij die de belangen van 50plussers behartigt, een nobel doel. Maar dat nobele doel gaat wel ten kostte van de belangen van de jongeren en de wat minder ouderen. Zeker in ons "democratische" systeem, waarin de 50plussers sowieso in de meerderheid zijn.

Dit is een simpel voorbeeld, maar eigenlijk geldt dit voor elke politieke partij. Vandaar dat ik eerder kwam met 3 nieuwe politieke partijen. Ze hebben allemaal een onderwerp dat prioriteit heeft, waarmee ze zich "onderscheiden" (~verkopen). Maar een eerlijk en gebalanceerde regering en overheid kan daaruit nooit ontstaan. Het is als een rechter over een zaak zou oordelen, terwijl hij alleen luistert naar de vermeende dader of alleen naar het slachtoffer, een eenzijdige kijk op de zaak.

Een politieke partij zou als een onafhankelijke rechter boven de bevolkingsgroepen moeten staan en ze bij elkaar moeten brengen, i.p.v. tegenelkaar opzetten, zoals nu vaak gebeurd.

Uit koppigheid houdt hij vast aan een zaak die hij is gaan doorzien, -maar hij noemt het "trouw". Friedrich Nietzsche

Algemeen belang

Een politieke partij en uiteindelijk een regering moet boven dergelijke eigenbelangen van de grootste groepen staan, iets dat in een democratie waarin iedereen zonder enige benul van politiek kan gaan stemmen onmogelijk is. Natuurlijk kiest iedereen eerst voor zichzelf, voor de eigen porteomonnee. "Wil het volk meer of minder betalen?" zoals Wilders het zou formuleren... Het grote probleem in de politiek is dat ze zichzelf moeten verkopen aan burgers die grotendeels geen idee hebben wat er zich in het land afspeeld. En daarmee zeg ik niet dat de gem. burger dom is, maar vooral niet de tijd heeft en maakt om zich daadwerkelijk te verdiepen in algemene kennis om tot een enigzins gegronde mening te komen. Dus wat doen we? We praten anderen na, waarop we vertrouwen. Wie 40 uur in de week werkt, een partner, kinderen, een hobby of een sport heeft, die heeft geen tijd over om zich echt te verdiepen. Zoals Nietzsche al een eeuw geleden schreef, worden we slechts opgeleid tot werknemers, i.p.v. dat we streven naar een doorontwikkeling van de mensheid, een hoger niveau voor (wat mij betreft) allen. En daarbij gaat het wat mij betreft niet om intelligentie, maar vooral ook om een investering in de verbetering van menselijke interactie, wat leidt tot meer geluk en wijsheid, wat weer ten goede komt op alle gebieden.

Verlichting van de maatschappij

We kennen allemaal we de verlichting van de Boeddha, waar dat in mijn eenvoudige woorden op neerkomt is het volgende. Een mens is verlicht, wanneer hij zich ontdoet van alle bepakking die hij van de maatschappij meekrijgt. Wie kritisch kijkt naar onze maatschappij zal uiteindelijk tot inzicht komen dat de hoeveelheid onzinnigheid waar we ons aan vast houden en in onze rugzakken meeslepen alleen maar toeneemt. Als mens heb je je ervaringen, gevoelens en gedachten die je in je rugzak meeneemt en die met de jaren steeds zwaarder wordt. Op een gegeven moment zal je deze rugzak moeten lozen en op eenzelfde manier moet de maatschappij dat ook doen.

Zichzelf ontgroeid

Waarvan moet de maatschappij zich verlossen? Alles dat zichzelf ontgroeid is.


Voorbij de onzin

Het is niet allemaal slecht, we hebben er veel van geleerd, maar tijden veranderen. Er waren tijden dat slaven een luxeproduct waren, religie heksen verbrandde en een tijd dat snel geld verdienen als "succesvol" werd beschreven. Het is tijd om daar voorbij te groeien, als individu en als mensheid.

One can go so far as to say that on this planet "normal" equals insane. What is it that lies at the root of this insanity? Complete identification with thought and emotion, that is to say, ego. Eckhart Tolle

Geplaatst: 09-12-2014 - Sietse Visser


Reageren?

Heeft u een interessante toevoeging, opmerking, grammaticafout (sorry!) of bent u het absoluut niet eens met wat hier staat? Laat een berichtje achter en wellicht verwerk ik het als aanvulling onder het artikel. Ontvangt u graag een reactie, vul dan ook uw e-mailadres in (maar niet noodzakelijk).













Ook prikkelend?