Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


Utopia

Utopia

Utopia, "het nieuwe Big Brother waar mensen wel wat te doen hebben" spreekt mij wel aan. Een nieuwe maatschappij creëren met je eigen idealen, SBS lijkt wel educatiever te worden dan de publieke zenders, alhoewel... de eerste spanning is al ontstaan... een kus onder de douche.

Na een aantal afleveringen te hebben gezien, is het inhoudelijk toch een tegenvaller. Misschien had ik te veel hoop voor een commercieel programma, maar herhaling (hoe vaak kun je wel niet dezelfde stukjes laten zien), drama en gezeik domineren in de hoop op goede kijkcijfers. Een utopie is een interessant concept, een zeer persoonlijke visie van jouw perfecte wereld. Je kunt je afvragen, Is deze wereld dan nog niet perfect genoeg?, maar hoe dan ook, we hebben allemaal wel ideeën hoe we de wereld naar onze inzicht beter kunnen maken.

Dromen bestaan niet

Een Utopie is als een droom, mooi voor wat het is, maar om er wat mee te kunnen moet er een vertaalslag komen naar de realiteit. In theorie kan alles, in de praktijk kan veel.

Een utopie realiseren is onmogelijk (excuses voor mijn begrensde visie). Het is net als met idealen, ze zijn goed om na te streven, maar ze zijn voor iedereen anders. De een houdt van dieren, de andere van goedkope hamburgers, het resultaat eindigt ergens in het midden.

Wil je een utopie creëren, dan zal je dus jouw utopie moeten nastreven, als een soort dictator van je eigen paradijsje, maar of je daar echt vrolijk van wordt... dat lijkt me niet. Geef je niet snel op en wil je er toch mee aan de slag, dan kun je je uitvlucht vinden in boeken, films en games.

Extreme utopie

In films en games wordt het thema van een ideale wereld ook regelmatig aangestipt. Een prachtig voorbeeld wat ik jullie niet wil onthouden is Rapture, de wereld van Bioschock.

I am Andrew Ryan, and I'm here to ask you a question. Is a man not entitled to the sweat of his brow? 'No!' says the man in Washington, 'It belongs to the poor.' 'No!' says the man in the Vatican, 'It belongs to God.' 'No!' says the man in Moscow, 'It belongs to everyone.' I rejected those answers; instead, I chose something different. I chose the impossible. I chose... Rapture, a city where the artist would not fear the censor, where the scientist would not be bound by petty morality, Where the great would not be constrained by the small! And with the sweat of your brow, Rapture can become your city as well. Andrew Ryan - Bioshock

Andrew Ryan, een rijk man creeert zijn eigen perfecte wereld op de bodem van de oceaan. Een wereld waarin geen grenzen zijn aan ethiek, geen bemoeienis van overheden en andere vervelende groepen, alles kan voor vooruitgang, voor perfectie. De realisatie gaat goed, maar uiteindelijk ontstaan er uiteraard problemen, schaarste, idealen groeien uit elkaar, wat uiteindelijk weer leid tot confrontaties tussen de groepen. Er gebeurd eigenlijk weer hetzelfde dat ook in onze echte wereld gebeurd. De meeste van ons hebben het beste met elkaar voor, maar de neuzen staan nooit allemaal dezelfde kant op.

In het vervolg Bioshock Infinite, is er een vergelijkbaar verhaal, maar dan met een vliegende stad. Bekijk de intro-video

Elke vorm van verslaving is slecht, of het narcotische middel nu alcohol, morfine, cannabis, macht, werk of idealisme is. Carl Gustav Jung

Zeg nooit nooit?

Wat niet is, kan altijd nog worden. Maar zolang mensen uniek zijn, is een utopie onmogelijk, simpelweg omdat het voor iedereen anders is. Wat voor de een de hemel is, is voor de ander een hel. Wie weet, misschien dat een volledig transparante wereld voor een vorm van utopie kan worden in een verre toekomst. In een tijd dat wij deels machine zijn geworden (of volledig zijn overgenomen). Door continu met elkaar in verbinding te staan, kan er gebruik worden gemaakt van alle kennis en ervaring van alle "deelnemers". Alle eerdere inzichten kunnen worden gedeeld en zodra iemand een nieuw inzicht heeft wat ons gezamelijke doel beïnvloed, wordt dit direct gedeeld. Meningen zullen er dan niet meer zijn, want als iedereen dezelfde ervaringen heeft, communiceert iedereen op een gelijk nivea. Maar of dat wenselijk is, dat is een ander verhaal.

Hoe ziet jouw utopia eruit?Geplaatst: 18-01-2014 - Sietse Visser


Reageren?

Heeft u een interessante toevoeging, opmerking, grammaticafout (sorry!) of bent u het absoluut niet eens met wat hier staat? Laat een berichtje achter en wellicht verwerk ik het als aanvulling onder het artikel. Ontvangt u graag een reactie, vul dan ook uw e-mailadres in (maar niet noodzakelijk).

Ook prikkelend?