Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


Meditatie - Osho

De eerste en laatste vrijheid

Meditatie - Osho

Gadeslaan! Dat is wat Osho herhaaldelijk roept in dit boek. Zelf moest ik even opzoeken wat dit woord precies betekende, namelijk; oplettend kijken naar, letten op. Ik noem het vaak "jezelf monitoren", maar gadeslaan klinkt wat actiever. Wanneer je dit gaat doen zul je ervaren dat je (in het begin) steeds jezelf wakker schud, OPLETTEN! Keihard opletten, maar dan ongedwongen, het is als het balanceren over een koord.

Om deze drie zaken gaat het: ontspanning, observeren, geen oordeel hebben; geleidelijk daalt er een grote stilte op je neer. Osho

Praktisch

Het eerste deel van het boek gaat in op praktische tips en details hoe je wel of niet moet mediteren. Mij persoonlijk helpt het om mezelf dit regelmatig te herinneren door het (of mijn notities, gericht op mijn persoonlijke ervaring) te herlezen.

Leef met de dingen zonder dat er taal aan te pas komt, met mensen zonder taal, laat er situaties zijn waarin je niet van taal gebruik maakt. Osho

Het tweede deel geeft een aantal gevarieerde meditatie-methoden, waar bijv. ook dans, gibberish brabbelen en andere meditatie varianten worden besproken. Het herhalende communiceren dat overal de speciale OSHO muziek bijgekocht dient te worden, komt op mij wat uitgemolken over, maar tegelijkertijd een goede oefening om deze kleine irritatie gade te slaan(!).

Zelfs dansen kan worden gebruikt,maar wees dan alleen maar het dansen, niet de danser. Osho

Mooie verhalen

En natuurlijk de nodige mooie verhalen, zoals de vijf dwazen die na hun overtocht hun boot overal mee naartoe namen, zij waren de boot dankbaar, maar konden hem niet loslaten. En de papagaai die geveild word (en zelf meebiedt).

Wil je serieus beter leren mediteren, dan is dit zeker een aanrader. Genoeg subtiele, maar handige wegwijzers om te integreren in je eigen meditatie en genoeg praktische voorbeelden om mee te oefenen.

Je moet een laboratorium worden. Osho Je moet alle voorafgaande kennis loslaten want al die voorafgaande kennis is een hindernis, die blokkeert je onderzoek. Osho Streef er niet naar een meditatieve ervaring te herhalen, want ook dit is een hindernis. Osho Op de dag dat jij je realiseert dat je identiteit onecht is, bijeengeraapt, dat je de meningen van allerlei mensen hebt verzameld... bedenk dat van tijd tot tijd, ga eens zitten en bedenkt wie je bent. Osho Iedereen verkondigt de leer: 'Ken uzelf,' en we luisteren ernaar, maar niet echt. We nemen het niet serieus. Osho Door te verwoorden is de mind weer via een andere weg binnengekomen en ben jij om de tuin geleid. Osho Alles wat je ontkent, komt steeds weer terug. Probeer dit te observeren. Osho Zeg niet: 'Heel mooi,' en zeg niet: ' Heel slecht.' Zeg niets – het is niet nodig iets te zeggen – observeer alleen maar. Osho Kijk ernaar zoals je naar een film kijkt. Maar zelfs met films vereenzelvigen mensen zich nog. Osho Vervang denken door oplettendheid. Ga door met eten, en wees je ervan bewust dat je eet. Osho Schuld is een van de kankergezwellen van de ziel. Alle godsdiensten hebben schuld gebruikt om je waardigheid, je trots te breken en je tot slaaf te maken. Osho Er is één grondwet voor alles wat met energie te maken heeft, en dat moet je goed begrijpen, namelijk dat energie een beweging tussen twee polen is. Osho Osho noemt de klank OSHO 'een mooie klank,' en zegt hierover: 'Het brengt een aangename stilte teweeg.' Het is niet mijn naam, het is enkel een helende klank. Osho Als je naar mij kijkt en er tegelijkertijd in slaagt naar jezelf te kijken, vindt op dat moment zelfbewustzijn plaats. Osho Het is geen gebed, het is dankbaarheid. Osho Je stilte moet niet de stilte van een kerkhof zijn, je stilte moet de stilte van een tuin zijn. Osho Denken heeft stimulansen nodig, denken heeft nieuwe sensaties nodig. Osho Wat wil je? Misère? Geluk? Wat kies je vandaag? Osho Naarmate je dichter bij je centrum bent, raak je minder in de war. (als een cycloon) Osho Jijzelf bent een instrument, en dat instrument echoot dingen. Osho Na een paar herhalingen worden we blind. We leven als blinden. Osho Er is dus geen manier om de mind te laten ophouden. Maar de mind stopt wel – dat is zeker. Hij houdt uit eigen beweging op. Osho De mind blijft nog steeds het meesterwerk – zo ingewikkeld, zo enorm krachtig, met zo een geweldig potentieel. Kijk ernaar en geniet ervan! Osho Dat is het geheim, hét geheim: de-automatiseren. Osho Voeg vreugde toe aan iedere handeling en elke activiteit. Osho


Geplaatst: 01-11-2017 - Sietse Visser


Reageren?

Heeft u een interessante toevoeging, opmerking, grammaticafout (sorry!) of bent u het absoluut niet eens met wat hier staat? Laat een berichtje achter en wellicht verwerk ik het als aanvulling onder het artikel. Ontvangt u graag een reactie, vul dan ook uw e-mailadres in (maar niet noodzakelijk).

Ook prikkelend?