Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


FAQ

Nooit uitgevraagd?

Stel jezelf eens de vraag, waarom je je dingen afvraagt! Waarom wil je weten wat de zin van het leven is? Waarom wil je rijk worden? Waarom stel je vragen? Ondanks dat het voor iedereen iets anders is, zijn er universele (en brede) antwoorden zoals, nieuwsgierigheid dat je helpt te groeien.

Hieronder vind je wat antwoorden/overdenkingen die ik mijzelf heb afgevraagd, veel gevraagde én weinig gevraagde vragen!

Wat is kunst?

Als liefhebber van science fiction en fantasy, begreep ik in mijn jongere jaren niet het verschil tussen kunst en fantastisch mooie beelden/creaties. Kunst is een breed concept en mag je wat mij betreft grotendeels zelf invullen. De essentie van "kunst" kun je volgens mij het beste omschrijven als "dat wat zich niet laat omschrijven/vangen/meten toch proberen te vangen". Een concreet voorbeeld is "de liefde van een ouder voor zijn kind". Als wetenschapper kun je het proberen te meten met stofjes in het brein, de economist zal het meten in (geld)waarde, of je kunt de tijd meten hoelang een ouder met zijn kind doorbrengt. Dat alles is incompleet (en misschien zelfs niet noodzakelijk). Het vangt echter niet het gevoel, de ervaring. Een foto van een zonsondergang is nooit zo mooi als de zonsondergang zelf. Een liefdesliedje is nooit zo mooi als werkelijk verliefd zijn. Gevoelens laten zich moeilijk vangen. Je kunt makkelijk het woord "depressie", "burn-out" of "oorlog" gebruiken, maar kunst is wat mij betreft het middel om dat soort termen vanuit de ervaringskant te "vangen" en te delen. Een wetenschapper benadert iets analytisch (vanuit het hoofd), een kunstenaar benadert iets vanuit emotie, ervaring en gevoel en probeert dat "te vangen" met kleur, geluid, vorm of iets anders. Het kunstige daaraan is dat kunst vaak zeer verfijnd is uitgewerkt, de essentie is deel gevangen in het werk.

Daarnaast wordt de term "kunst" ook vaak gebruikt voor iets werkelijks nieuws, unieks, nooit eerder gedaan. Het kan je aan het denken zetten en vele mensen inspireren. Het begin van een nieuwe stijl.