Camera houdt je in de gaten PRIVACY?!


Bestaan er mensenrassen?

En mogen we daar over communiceren?

Bestaan er mensenrassen?

Mensen zijn niet gelijk, maar we zouden ze wel gelijkwaardig moeten/mogen behandelen. Als je iets wilt begrijpen (vrij van politieke en religeuze agenda's) kun je vaak duidelijkheid in de natuur vinden. Kijk naar planten en dieren! Zijn er verschillende hondenrassen? Zijn er verschillende bloemenrassen? Sommige hondenrassen zijn snel, andere schattig. Sommige planten kunnen tegen droogte, anderen leven in de kou, dat zorgt voor variatie. Rassen zijn aftakkingen van dezelfde boom. Verbonden én verschillend.

Categorisering door bewoording

"Ras" is gewoon een woord, een categorisering die wijst in een richting. "Hij is een Aziaat", je kunt je dan een voorstelling maken, grotendeels gebaseerd op stereotype eigenschappen en vooroordelen, maar grotendeels ook op praktische informatie. Dat is niet goed of slecht, dat is informatieverwerking. Het wordt pas slecht wanneer je het ene als beter of slechter benoemt, met als enige reden "beter" te zijn.

Is je afkomst belangrijk?

Is ras, afkomst, geslacht of je biologische geschiedenis belangrijk? Ja én nee! Je aangeboren lichaam bepaalde kansen en beperkingen mee. Deels kun je met hard werken ver komen in vele richtingen, maar deels moet je leren leven met wie je biologisch bent en het accepteren. Misschien ben je lang of kort, heb je een allergie of een ziekte. Misschien heb je krull haar, of geen haar. Sommige dingen maken een groot verschil, andere geen of weinig verschil. In een tijd waarin we veel vrijheid hebben, is het biologische lichaam één van de weinige zaken die we niet kunnen kiezen.

Communicatie boven discriminatie

Uiteraard ben ik tegen discriminatie, maar we moeten wel eerlijk kunnen zijn dat we verschillend zijn. Op individueel niveau is dat direct duidelijk, zelfs een tweeling is niet hetzelfde!
Ook als iets gevoelig ligt, moet het bespreekbaar kunnen zijn. Je hoeft mensen niet onnodig te kwetsen, maar we moeten ook niet bang zijn om direct het label "nazi" te krijgen. Afkomst kan in sommige gevallen van belang zijn. Als de bevolking in het ene land gemiddeld beter presteerd op een vlak, dan is dat interessant om te weten. We kunnen dan onderzoeken waardoor dat komt. En dan kom je niet direct uit bij "genen", maar veel zaken kunnen invloed hebben. Denk bijv. aan eetgewoonten binnen een regio, scholing, temperatuur, etc.

Bestaan er mensenrassen?

Geplaatst: 10-03-2018 Update: 4-12-2019 - Sietse Visser


Reageren?

Heeft u een interessante toevoeging, opmerking, grammaticafout (sorry!) of bent u het absoluut niet eens met wat hier staat? Laat een berichtje achter en wellicht verwerk ik het als aanvulling onder het artikel. Ontvangt u graag een reactie, vul dan ook uw e-mailadres in (maar niet noodzakelijk).

Ook prikkelend?